Food Photography

Assalamualaikumdan salam sejahtera... Anda lapar? Nak makan? So anda akan ke kedai makan. Bila tengok menu, semua tulisan je. Anda pun pening tak tau nak pilih makanan apa. Tapi kalau semua menu itu dalam bentuk gambar, sudah pasti anda akan terliur dan memilih untuk makan makanan yang anda nampak sedap. Maka di situ berjayalah objektif Food Photography. Food photography adalah satu teknik mempromosikan makanan. Gambar yang dihasilkan mestilah membawa mesej sedap dan mengiurkan. Bagaimana ia dilakukan adalah bergantung kepada kepada kreativiti jurufoto tersebut. Antara teknik yang boleh digunakan ialah close-up, macro, siluet, dan sebagainya. Dan antara yang paling popular ialah close-up shot dan macro. Subjek akan lebih tertumpu dan detail. Setting kamera juga mudah cuma memerlukan pencahayaan yang baik sahaja. Biasanya untuk tujuan pengiklanan, gambar akan ditangkap di dalam white studio. Ini untuk mendapatkan pencahayaan yang baik serta hasil gambar yang berkualiti. Tapi white studio bukan lah perkara yang mesti ada. Jika pandai setting cahaya sendiri sudah memadai.


Equipment yang saya gunakan untuk gambar dibawah ialah:

Canon EOS 550D + Kit Lens Canon 18-55mm IS

Dan teknik yang saya gunakan ialah close-up, tanpa bantuan pencahayaan. Hanya menggunakan natural light source. Kalau anda lihat gambar ni dan nampak menyelerakan, maka berjayalah gambar saya. hehe...



SELAMAT MENJAMU MATA





Shutter Speed : 1/100s
Aperture : f/5.6
ISO : 800
Focal Length : 53mm








Shutter Speed : 1/13s
Aperture : f/5
ISO : 800
Focal Length : 43mm







Shutter Speed : 1/25s
Aperture : f/5.6
ISO : 800
Focal Length : 55mm






Shutter Speed : 1/30s
Aperture : f/4.5
ISO : 800
Focal Length : 37mm







Shutter Speed : 1/50s
Aperture : f/4.5
ISO : 1600
Focal Length : 36mm








Shutter Speed : 1/30s
Aperture : f/4.5
ISO : 1600
Focal Length : 32mm

7 comments:

ashikin said...

Picture Arab's Ice cream tu berjaya membuatkan sy terliur...huhu

Asyraf Azizan said...

@ashikin
nampak best kan. ice cream tu makan masa kat mekah

Arham Md Ali said...

Food photography memang menarik, memang nak cuba satu hari nanti, cuma kena baca lagi pasal lighting,

Pengguna Fuji X100 dekat sini :). Superb camera.

Azmi Khan said...

yg No.1 tu nampak pelik cikit tp kreatif.....

Asyraf Azizan said...

@Arham Md Ali
perhh Fuji tu. terbaik!

@Azmi Khan
hehe tu gambar puding MAS.sempat lagi shoot dlm flight

c'axoera ヅ said...

follow sini dulu heheh done! :)

Asyraf Azizan said...

@c'axoera ヅ

thank you so much

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...