Jalan-jalan Kuantan



Bulan lepas berpeluang untuk keluar berjalan-jalan. Peh bulan lepas punye gambar ni. Baru nak post kat sini. Dah basi dah gambar.hehe... Tapi takpe just nak share je. Jangan mare ye.hehe...

Gambar kali ni banyak landscape dan wildlife. Jalan-jalan kat Teluk Cempedak, dapat pulak langit biru menyala2. Ape lagi main landscape la. Kat situ juga banyak monyet. eh silap beruk. eh yeke. Kera kot. Tapi dalam keluarga mamalia tu gak la.hehe...

Kera2 ni memang dah biasa dengan manusia, siap jadi lanun lagi pau2 makanan sape yang lalu kat kawasan mereka. Saya sempat merakamkan sikit gelagat2 mereka. Nampak comel je. Tapi bahaya beb. Kene gigit karang.hehe...

Sape2 yang lalu bawak plastik, memang kera2 ni akan follow sebab ingatkan ada makanan, walaupun sebenarnya takda makanan. Nasib baik kera2 ni xreti pasal kamera, kalo tak abis kamera saya kene pau.hehe...Kera2 ni kalo attack ramai2 pulak tu. Family kera2 ni ada pelbagai usia. Dari yang anak sehingga lah yang atuk2. One happy family la kire ni.

Shoot menggunakan Canon 550D dengan setting picture style:-

Sharpness = 6
Contrast = 1
Saturation = 3
Color tone = 2

Saya pilih setting ni sebab kena dengan cita rasa saya sebab color gambar lebih vibrant dan cantik. Setting ni saya dapat setelah mencuba pelbagai picture style dan ni yang paling puas hati setakat ni. Color canon asal nampak natural tapi agak dull la. Saya tidak gemar itu.hehe...

Sila enjoy gambar2 di bawah. 100% no color correction or exposure correction. Just crop2 kasi framing cantik dan watermark.


Shutter speed : 1/30s
Aperture : f/16
ISO : 100
Focal Length : 18mm

Shutter speed : 1/30s
Aperture : f/16
ISO : 100
Focal Length : 18mm


Shutter speed : 1/250s
Aperture : f/5.6
ISO : 800
Focal Length : 214mm


Shutter speed : 1/200s
Aperture : f/5
ISO : 800
Focal Length : 146mm



Shutter speed : 1/200s
Aperture : f/5
ISO : 800
Focal Length : 119mm

2 comments:

liyana shamsuddin said...

cantuk cantik..bangga jadi anak jati pahang..XD

Asyraf Azizan said...

liyana shamsuddin: maceh maceh. pahang memang best :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...