Reversing Lens

Reverse lens merupakan teknik fotografi dalam dunia macro photography. Teknik ini murah, berkesan, tetapi sukar untuk dilakukan. Pada gambar ni aku gunakan kit lens canon 18-55mm yang diterbalikkan. Hasilnya takde la sharp sgt. Tapi close-up tu ade ar. Aku xgunakan sebarang equipment lain, just pegang lens dengan tangan je. Sebab tu gambar susah nak sharp.




Macro photography amat mementingkan penggunaan cahaya sebenarnya. Bagi pengguna lens macro, biasanya ia akan di gandingkan dengan ring flash.


Sebenarnya di pasaran ada dijual mounting untuk reversing lens. Cuma susah nak dapat sebab kurang popular. Daripada beli mounting tu, baik simpan duit beli macro lens terus. betul tak?

1 comments:

thomas said...

nice try,tak cuba cari ke adapternya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...